torsdag 11 augusti 2011

Johnny Hopper


Här följer en bindbeskrivning till mitt eget gräshoppemönster som jag kallar Johnny Hopper. Den visade sig vara effektiv i Tiveden och den är mycket bra som indikator om man vill knyta på en nymf under den också. Tack vare foamen flyter den som en kork så den är lätt att se även i starka och skummande strömmar. Jag fiskar den som antingen toppfluga i en Hopper-Dropperrigg eller om jag är på torrflugehumör så fiskar jag den bara för sig själv.


1. Fäst in tråden med början vid krokögat. Jag använder en krok som heter TMC 2312 och tråden är Roman Mosers Powersilk. Powersilken är bra när man ska använda CDC för den går att splitta och spinna direkt istället för att göra en dubbingögla



2. Dubba tråden med en liten mängd Hareline Dubbins chartreuse dubbing. "If it ain´t chartreuse, it ain´t no use"- kan man säga. Det spelar ingen roll vilken färg man väljer men ta något med sparkle i. Detta ska ge fisken en liten punkt att sikta på.


3. Dubba en liten boll längst bak på krokskaftet.


4. Klipp två remsor foam med ungefär samma bredd som kroken (alltså mellan krokspetsen och krokskaftet). Jag använder en remsa vanligt foam och en remsa furry foam (finns på Mistpool.se). Man behöver inte använda furry foam men det gör att flugan ligger lite lägre i vattnet och det är just hur flugan ligger i vattnet som gör den effektiv. Det är inte ofta man ser stora insekter i vattnet förrän fisken tar dem i stora plaskvak och det är just för att de är så stora att de hamnar i ytfilmen och strax under den och inte ovanför eller på ytan som många mindre insekter.


5. Fäst in foamremsorna precis framför dubbingbollen, den ena ovanpå den andra.


6. Sätt tre CDC-fjädrar i saffron yellow-färg och klipp av stammarna. Jag använder min Vosseler X-pert clip men det går lika bra med Magic tools eller något annat. Det går också att bara fortsätta med dubbing om man vill. CDC:en gör dock att det fångas luft under kroppen och det ger ett väldigt realistiskt avtryck underifrån.


7. Splitta tråden och trä in fjädrarna. Om du använder vanlig bindtråd så får man göra en dubbingögla och trä in fjädrarna i.


8. Spinn tråden så att det ser ut som på bilden. Använder man powersilk är det bara att sätta spinn på trådrullehållaren.


9. Gå framåt med CDC:n.


10. Vik över resten av foamremsorna och fäst in dem.


11. Ta fram gummiben och lägg dem två och två. Knyt sedan en knut med båda benen. Dra åt ganska hårt så att knutarna inte går upp.


12. Fäst in benen. Knuten skall vara i höjd med bakänden på flugan som på bilden.



13. Ta en liten bunt ljust älghår eller hjorthår. Ta ett par strån sparklebraid och stoppa i hairstackern.


14. Fäst in hela paketet. Vingen skall gå till bakänden på flugan.


15. Lägg två lösa trådvarv innan du drar åt. Sedan skall det se ut så här.


16. Klipp bort ändarna på älghåret.

17. Splitta tråden och trä in två stycken CDC-fjädrar en bit ner på bindtråden.


18. Vik tillbaka foamremsorna och fäst dem med två tighta trådvarv.


19. Fortsätt linda in CDC:n runt flugan.


20. Klipp av foamremsorna som på bilden.


21. Trimma benen till önskad längd och klipp av det ena gummibenet precis bakom knuten så att den sista delen på benen bara består av ett gummiben (hur många gånger kan man skriva: "ben" i en mening?).


22. Limma fast ögon eller rita dit med en tuschpenna.


23. Det färdiga resultatet.


24. Flugan framifrån.


En variant i brun foam och utan furry foam i underremsan. Här har jag bytt ut CDC:n mot dubbing framme vid huvudet. Den här varianten ligger lite högre i vattnet och lämpar sig mycket bra om man vill köra en Hopper-Copper rigg med en Copper John under. Jag fiskar den dock även för sig själv och den har gett bra resultat dagar då det har varit lite ytaktivitet såväl som när det vakar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar